ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ €700

epidoma petrelaioy thermanshs

Ποια νοικοκυριά το δικαιούνται; 

Αφορολόγητο, ακατάσχετο και χωρίς να συμψηφίζεται με άλλες υποχρεώσεις στο Δημόσιο είναι το Κοινωνικό Μέρισμα, το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς χιλιάδων δικαιούχων μέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου.

  • Καθαρά στο χέρι θα δοθούν από 700 ευρώ σε περίπου 250.000 νοικοκυριά με 953.000 άτομα, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει τα 175 εκ. ευρώ.

Εστιάζοντας στις ευάλωτες οικογένειες η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το μέρισμα ως εξής:

  • Σε οικογένειες με τουλάχιστον 1 γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον 1 προστατευόμενο παιδί. Το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15.000 ευρώ. Πόσα νοικοκυριά ανήκουν στην κατηγορία αυτή; 163.778.

Στη δεύτερη κατηγορία δικαιούχων συγκαταλέγονται οικογένειες με:

  • 2 γονείς βραχυχρόνια άνεργους, τουλάχιστον 1 παιδί και εισόδημα επίσης έως 15.000 ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να προσδιορίζει τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν σε 40.927.

Στην τρίτη κατηγορία δικαιούχων συγκαταλέγονται οικογένειες με:

  • με τουλάχιστον 1 προστατευόμενο παιδί με ειδικές ανάγκες, έως 24 ετών, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο. Πόσα νοικοκυριά ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία; 25.632.

Στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία δικαιούχων συναντάμε τις οικογένεις πολυτέκνων:

  • με 4 ή περισσότερα παιδιά και εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή συναντάμε 19.140 νοικοκυριά

Για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει τουλάχιστον 1 από τους γονείς να ζει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 10 έτη και οι δύο γονείς θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και οι καταθέσεις της οικογένειας να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

  • Τα ΑΜΕΑ που είναι προστατευόμενα μέλη ενός νοικοκυριού και έχουν και δικό τους ΑΦΜ, θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους με τα στοιχεία του προσώπου που τα εμφανίζει ως προστατευόμενα και όχι τα δικά τους. 
  • Βασική προϋπόθεση για να λάβουν τα ΑΜΕΑ το μέρισμα, είναι ήδη να λαμβάνουν προνοιακό επίδομα (ΟΠΕΚΑ)
  • Το ΙΒΑΝ που θα δηλωθεί, θα πρέπει να εμφανίζει ως βασικό δικαιοιύχο ή συνδικαιούχο τον δικαιούχο του μερίσματος.
  • Σύμφωνα με την απόφαση για την καταβολή του μερίσματος, ο μακροχρόνια ή οι βραχυχρόνια άνεργοι, για να δικαιούνται το μέρισμα θα πρέπει να είχαν παιδί το 2018. (Μετά από παράπονα που έχουν διατυπωθεί, εξετάζεται χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα απόφαση, να ενταχθούν στο μέρισμα και άνεργοι που έγιναν γονείς το 2019).