«Παγιδευμένοι»… στον ΕΝΦΙΑ

agrotemaxioΤι ισχύει για όσους έχουν αγροτεμάχια;

 Αλλαγή της τελευταίας στιγμής «λυτρώνει» πάνω από 1,6 εκ. ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι κινδύνευαν να πληρώσουν Συμπληρωματικό Φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι:

  • Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
  • Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. ΌΧΙ από τον Αύγουστο.
  • Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
  • Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
  • Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

Οι επιβαρύνσεις όμως για κάποιους θα είναι ορατές, καθώς:

• Μειώθηκε το αφορολόγητο στον Συμπληρωματικό Φόρο από 300.000€ σε 200.000€.

• Αυξήθηκαν οι συντελεστών του.

Οι αλλαγές στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η κατάργηση των μειώσεων για τα κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, θα επιβαρύνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από όσα πέρυσι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος θα παραμείνει αμετάβλητος για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών (με ακίνητα αντικειμενικής έως 200.000€) ενώ για μικρό αριθμό φορολογουμένων το υπουργείο προβλέπει ακόμη και μειώσεις.

Εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε; Τι φόρο θα πληρώσετε; Μήπως πρέπει να κάνετε αλλαγές στο Ε9; Σχεδιάζετε αγορά ή μεταβίβαση ακινήτου; Αν σας φαίνεται πολύπλοκο θυμηθείτε, μαζί μας… «Λύνεται»!
Καλέστε μας τώρα στο 22890-28420