Το σπίτι στο χωριό «βγάζει» εισόδημα!

 

spitixeri

Μάθετε πώς...

 

Μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε την τύχη του παλιού σπιτιού στο χωριό; Μήπως αξίζει ο κόπος να το «σουλουπώσετε», να το αναβαθμίσετε και να το αξιοποιήσετε νοικιάζοντάς το σε ξένους επισκέπτες στη χώρα μας; Το νέο νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου να νοικιάσει το σπίτι του ως τουριστικό κατάλυμα για διάστημα ενός μήνα!

Η νέα νομοθεσία, όπως επισημαίνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία ενδιαφέρει ιδιαίτερα ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, πέραν από τις υπάρχουσες, προβλέπει δύο νέες κατηγορίες μισθώσεων:

  • ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ : Παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης οποιουδήποτε είδους κατοικίας ή διαμερίσματος σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός (1) μήνα προς οποιονδήποτε τρίτο, Ελληνα ή αλλοδαπό, για την προσωρινή διαμονή του ή για παραθεριστικούς σκοπούς.  Στην περίπτωση αυτή, ο ιδιοκτήτης το ακινήτου δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει το ειδικό σήμα του ΕΟΤ που απαιτείται στην περίπτωση επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζομένων δωματίων, ούτε να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ως επαγγελματίας που ασχολείται με τον τουρισμό. Εχει όμως υποχρέωση να δηλώσει την μισθωτική συμφωνία στο ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης της ΓΓΠΣ (taxisnet)όπως συμβαίνει σε κάθε άλλη περίπτωση μίσθωσης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΕΣ ΕΠΑΥΛΕΙΣ: Δημιουργείται μια νέα ειδική κατηγορία τουριστικών καταλυμάτων, οι "τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις". Ως τέτοιες ορίζονται "οι μονοκατοικίες εμβαδού τουλάχιστον 80 τ.μ. οι οποίες έχουν ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση, παρουσιάζουν αυτοτέλεια οικοπέδου/γηπέδου και κτίσματος, αποτελούν δε μη κύρια ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα. Οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων έχουν δικαίωμα -εκτός της δυνατότητάς εκμίσθωσής τους για χρονικό διάστημα άνω του ενός μήνα να παραχωρούν τη χρήση τους ως τουριστικό κατάλυμα και με την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση λήψης του ειδικού σήματος του ΕΟΤ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Αστική μίσθωση κύριας κατοικίας

Τουλάχιστον 3 έτη

Αστική μίσθωση δευτερεύουσας κατοικίας / θερινής διαμονής / τουριστικού καταλύματος χωρίς σήμα ΕΟΤ:

Τουλάχιστον ένας μήνας.

Μίσθωση επιπλωμένης κατοικίας / έπαυλης με σήμα ΕΟΤ (το πολύ έως δύο ανά ιδιοκτήτη):

Πηγή: ΠΟΜΙΔΑ

Ανά εβδομάδα / μήνα, μέχρι 3 μήνες ανά έτος.

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν κατάλληλες κατοικίες σε παραθεριστικά-τουριστικά μέρη και επιθυμούν να τις εκμισθώσουν ως τουριστικά καταλύματα, επισημαίνεται από την ΠΟΜΙΔΑ, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

* στην επιλογή του προσώπου του κάθε μισθωτή,

* στη σύνταξη έγγραφου ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης και

* στην προείσπραξη ολόκληρου του συμφωνημένου μισθώματος, καθόσον, επειδή πρόκειται για αστική μίσθωση, ο εκμισθωτής δεν μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων της ξενοδοχειακής νομοθεσίας περί άμεσης αποβολής των χρηστών του καταλύματος όταν αυτοί  ή δεν καταβάλλουν εμπροθέσμως και προσηκόντως το συμφωνημένο μίσθωμα, ή δεν τηρούν τους όρους της συμφωνίας, και συνεπώς η τυχόν άρνηση πληρωμής μισθώματος ή κακή χρήση του ακινήτου θα κριθούν από τα πολιτικά Δικαστήρια.

Υπολογίστε σωστά & πάρτε τα μέτρα σας…

Οι νομικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών επισημαίνουν ότι κάθε ιδιοκτήτης που προτίθεται να εκμισθώσει το ακίνητό του με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι συνήθως μέσα στο τίμημα (ενοίκιο) συμπεριλαμβάνεται εκ των πραγμάτων και το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, νερού, δημοτικών κλπ. τελών και τυχόν κοινοχρήστων. Θα πρέπει συνεπώς να αυτοπροστατευτεί από τυχόν αλόγιστη υπερκατανάλωσή τους, με μιά σειρά πρακτικών μέτρων όπως τα εξής:

  1. Εγκατάσταση ηλιακώνθερμοσιφώνων για παροχή ζεστού νερού.
  2. Εγκατάσταση κλιματιστικώνμεσύστημα inverterκαι αυτόματη διακοπή λειτουργίας τους με ανοικτό παράθυρο.
  3. Εγκατάσταση συστήματος υποδοχής κάρτας-μπρελόκμε τα κλειδιάεισόδου, το οποίο κλείνει απότον πίνακαόλες τις παροχές ρεύματος εκτός απότο ψυγείο,ότανο επισκέπτης εξέρχεται από την κατοικία.
  4. Εγκατάσταση νέου τύπου μετρητών ΔΕΗ (smartmeters)που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο την κατανάλωσημέσω διαδικτύου, κάτι εύκολαελέγξιμο αλλά και κατανοητόαπό τους επισκέπτες.  

Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα νομοθεσία. "Λύνεται", Ορνός, τηλ: 2289028420

Πηγή φωτογραφίας: freedigitalphotos.net