Πρόστιμα σε ανασφάλιστα ΙΧ

ID 10087320

Έρχονται από τον Μάρτιο 

 

Αντιμέτωποι με χρηματικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις θα βρεθούν από το τέλος του μήνα χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς υπουργείο Οικονομικών και τροχαία σφίγγουν και άλλο τον κλοιό.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ολοκλήρωσε τις διασταυρώσεις, κατέγραψε σε λίστες τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων ΙΧ και μοτοσυκλετών και αναμένεται να αποστείλει χιλιάδες ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια, ενώ η τροχαία ξεκίνησε ήδη ακόμη πιο εντατικούς ελέγχους.

Όσοι εντοπιστούν σε τυχαίο έλεγχο χωρίς ασφάλιση του οχήματος τους:

  • Χάνουν την άδεια οδήγησης για έξι μήνες.
  • Αφαιρούνται οι πινακίδες.
  • Χάνουν την άδεια κυκλοφορίας επίσης για έξι μήνες.
  • Ενώ, σε περίπτωση ατυχήματος, χάνουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας για δύο χρόνια ή γιατρία σε περίπτωση υποτροπής.
  • Τσουχτερό είναι και το πρόστιμο, υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου των ασφαλιστικών εταιρειών που επιβάλλεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής: 500€ για τα επιβατικά και 250€ για τις μοτοσυκλέτες.

Σημειώνεται ότι η άδεια οδήγησης μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, ενώ η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδεςμπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν ελκυστικά «πακέτα» ασφάλισης των ΙΧ και μάλιστα με ευέλικτες διαδικασίες, μέσω διαδικτύου (online ασφάλιση), ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός στον κλάδο έχει πιέσει τα ύψος των ασφαλίστρων σημαντικά. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν ότι το «πρεσάρισμα» από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση των ασφαλίστρων της συγκεκριμένης κατηγορίας μεταξύ 10% και 15%.

Πώς «χτίζονται» τα ασφάλιστρα των ΙΧ;

Για τη διαμόρφωση ενός «πακέτου» ασφάλισης ΙΧ λαμβάνεται υπόψη το είδος του οχήματος, τα κυβικά και οι φορολογήσιμοι ίπποι, η ηλικία του οχήματος, η σημερινή του αξία, η ηλικία του οδηγού, τα έτη κατοχής διπλώματος οδήγησης και το ιστορικό του, ως υπαίτιου ζημιών έως σήμερα.

Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνονται «πακέτα» που ξεκινούν από την κάλυψη της βασικής αστικής ευθύνης, για να προστεθούν σταδιακά καλύψεις από πυρκαγιά, τρομοκρατικές ενέργειες και ολική κλοπή, μερική κλοπή, καταστροφές από φυσικά φαινόμενα, θραύση κρυστάλλων, νομική προστασία, κάλυψη για ίδιες ζημιές (μικτή ασφάλιση), ενώ συνήθως παρέχεται εφόσον ζητηθεί από τον πελάτη -με έξτρα επιβάρυνση και συνεργασία με αντίστοιχες εταιρείες- και οδική βοήθεια.

Έτσι σήμερα για ένα μεσαίου κυβισμού ΙΧ, με βασικό οδηγό έναν 46χρονο ο οποίος είναι κάτοχος διπλώματος για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, τα ασφάλιστρα ξεκινούν από περίπου 115€ το εξάμηνο και φτάνουν περίπου στα 320€.

Συμβουλευτείτε τα έμπειρα στελέχη  μας προκειμένου να επιλέξετε τη σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους του «Λύνεται» στη Μύκονο, τώρα! 

 

Πηγή φωτογραφίας: FreeDigitalPhotos.net